Logowanie

ziemniaki

warning: Creating default object from empty value in /home/adlatusp/domains/alefajne.pl/public_html/przepisy/modules/taxonomy/taxonomy.pages.inc on line 33.

Frytki

  • Dobre zieminaki to _PODSTAWA_
  • Obrac, pokroic (w zaleznosci od upodoban - ja lubie takie ok. 0.5 cm)
  • Rozgrzac _mocno_ olej...
  • Wrzucic pokrojone ziemniaki..
  • Smazyc na zloto do samego konca nie zminiejszajac temperatury..
  • Podawac solone :) (z keczupem albo (polecam!!!) majonezem...)

Zlepianie sie frytek i tworzenie "masy" zalec moze najprawdopodobnie od za niskiej temperatury albo zlego gat. ziemniakow...

Knedle ze śliwkami

  • 30dag mąki
  • 60dag ziemniaków
  • 2 jajka
  • 50dag śliwek
  • sól

Ugotowane ziemniaki zmielić i połaczyć z resztą składników. Zarobić ciasto na stolnicy. Z ciasta uformować wałek o średnicy 4 cm i kroić na krążki o grubości 2 cm. Każdy kawałek spłaszczyć, nakładać śliwkę bez pestki, zakleić i formować w rękach kulki. Gotować jak pierogi.

Zuzia

Kopytka

  • 1kg ziemniaków
  • 2 szkl mąki
  • 2 jajka
  • sól

Ziemniaki przemielić, dodać jajka, sól i mąkę. Wyrobić ciasto. Zrobić z nigo spłaszczony wałeczek i pokroić na kawałki. Wrzucać do gotującej się wody. Wyciagać gdy wypłyną.

Zuzia

Subskrybuje zawartość